New trends in LED display industry

  • New trends in LED display industry

В последните години се наблюдава непрекъснато нарастващо потребителско търсене на различни видове LED дисплеи. Бързо променящата се икономическа и бизнес среда установи нови тенденции с големи възможности за нови търговски обекти.  През  2021-ва  година бизнес конкуренцията започна да става все по-интензивна, което доведе до голямо разнообразие на продукти в индустрията на LED дисплеи.

1. Създаване на нова технология:
Технологичните иновации в индустрията на LED дисплеите водят началото си от дълги години в строго специализирани сфери и постепенно се налагат във всички нива на бизнеса. Създаването на нови технологии на дисплеи с ултра висока разделителна способност, енергоспестяване и други екстри, са основните цели на големите индустриални компании.

Интересно е, че водещите компании не се задоволяват със съществуващите технологии и постоянно надграждат хардуерни решения за нови визуализации.

През 2021 г., с разработването на 5G и 8K приложения, в рамките на нови версии за дисплейни продукти е нещо съвсем нормално. Тази година се увеличиха както производителите на LED дисплеи, така и дистрибуторите поради нарастващия брой на потребителите.

2.Революционни технологии
Понякога революционните технологии трансформират традиционните устройства, които иначе изглежда невъзможно да се променят. Бъдещите дисплеи могат да придобият коренно нов облик като разработването на прозрачен панел с течни кристали, едно коренно ново поколение микро-LED екрани.

3. Видове дисплеи
Колкото и да са различни една от друга технологиите, показателите, които споделят всички видове монитори са: инчове, резолюция, яркост, контраст, време за реакция и ъгъл на видимост, а според марката и модела монитора Ви може да има и допълнителни. Макар, че всеки дисплей би показал картина, все пак има спецификации, които правят определен вид монитори оптимизирани за конкретни задачи и същите тези показатели ги правят не до там удобни за вършене на друг вид дейност.
LCD до скоро бе една от най-разпространените технологии при мониторите. Принципа на работа е следният: LCD използва флуоресцентна лампа. Пред нея има дифузьор (разпръсква светлината във всички посоки равномерно по целия екран), а пред дифузьора е поляризиращото стъкло, което я насочва напред. При подаване на захранване кристалите се подреждат така, че светлината може да премине през тях. Всеки кристал представлява клапа, която в едната позиция позволява на светлината да преминава през нея, а в другата позиция е "затворена" и блокира светлината. LCD биват два вида – активни и пасивни. Пасивната матрица заради използваната технология има значително по-ниска яркост и контраст на изображението, също така и доста ограничен ъгъл на виждане, но пък е в пъти по-евтина за създаване. Активната матрица използва технология TFT (Thin Film Transistor) Течно кристалните дисплеи с активни матрици, по известни като TFT дисплеи, на практика функционират на същия принцип като останалите LCD монитори. Но съществуват някои съществени разлики. Най-голямата от всички е фактът, че всяка отделна единица за осветяване на екрана (пикселите) разполага със отделен микротранзистор. Така те могат да се включват и изключват поотделно и независимо от останалите и са способни да реагират по-бързо на промени (достатъчно бързо да отрази скоростта курсора на мишката). Това дава възможност за по-бързо включване на клетките, което от своя страна води до по-висок контраст и по-ярко изображение.
LED (Light-Emitting Diodes). На практика LED дисплеите функционират по същия начин като LCD, но се различават по вида на своята подсветка. Всички LCD монитори използват CCFL, които представляват флуоресцентни лампи със студен катод. От своя страна LED дисплеите са оборудвани със светодиодни лампи за източник на светлина зад екрана. Благодарение на това те са далеч по енергийно ефективни и се отличават със значително по-тънък корпус. Въпреки това трудно би могло да се открие драстична разлика в качеството на картината спрямо LCD дисплеите.
OLED (Organic Light Emitting Diode) монитори Определено OLED технологията е по-добрата от двата типа технологии LED. Този тип технология се базира на електролуминисцентните свойства на някои органични материали на въглеродна основа. Най-съществената разлика е, че OLED дисплеите не включва течни кристали и не се нуждаят от диоди, лампи и какъвто да е друг вид външен източник на светлина. Светлината се произвежда, чрез наелектризиране на органичната смес  с помощта на катод. Вследствие от подаденото напрежение се произвеждат фотони, и така се осветява екрана на монитора. OLED дисплеите се отличават със значително тънкия си корпус, но най-вече със своята енергийна ефективност. Освен това те са способни да поддържат висока постоянна честота на яркост и осигуряват по-добро качество на картината в сравнение с LCD и LED.

На пазара на външна реклама светодиодната реклама с голям екран се превърна във важна част от външната реклама, поради силната ѝ връзка с целевите потребителски групи, силното визуално въздействие, гъвкавата реклама, ниските разходи за хиляди хора и високото покритие на аудиторията и медиите.
В сравнение с LCD четката, предимствата на LED дисплея се отразяват главно в следните точки:
1. Разтегливост на площта. Трудно е да се постигне безпроблемно сливане с голяма LCD зона. Светодиодният дисплей може да бъде удължен произволно и да се реализира безпроблемно сливане.
2. Светлинният поток на LCD плазмения екран се разпада бързо. Обикновено отнема около година и половина, за да се изпълни и трябва да се замени. Въпреки това, няма проблем при LED екран при същите условия на работа в продължение на поне пет години.
3. LED четката може да използва интерактивна технология за подобряване като рекламни медии и рекламна аудитория, взаимодействие между двете като потребителски сензорен екран, управление на облака и така нататък.
4. Ефектът на дисплея показва LED висока яркост, по-широк ъгъл на гледане и добра способност за възпроизвеждане на цветовете от LCD екрана. Светодиодната машина за четкови екрани обикновено се използва в летища, търговски центрове, хотели, високоскоростни железопътни линии, метро, театри, изложби, офис сгради и т.н. Целевите клиенти имат силна разходна мощ и голяма рекламна стойност.


Областта на интелигентното градско строителство, обществената безопасност, транспорта и като цяло желанието на хората да се развиват във всички области са тясно свързани с използването на LED дисплеи, което всъщност ще насърчи бързото му развитие и популяризиране на световния пазар.