CHOICE OF STAGE FLOORING

  • CHOICE OF STAGE FLOORING

Сцената е важен елемент във всички танцови и театрални изпълнения. Поради тази причина е необходимо при създаването й да се обърне внимание на всички детайли, включително и материалите, които се използват за подиума и неговата настилка. Успехът на всеки изпълнител зависи до голяма степен точно от качеството на тази настилка, тя играе основна роля в танцовия жанр, където голямо значение има хлъзгавината. Въпросите тук са не само естетически и визуални, а основно практични.
Класически вариант на подови покрития за сцена е балатумът. Но в днешно време на световния пазар се предлагат все по-разнообразни видове подови настилки. Ето защо би било интересно да знаем дали някои от тях не се конкурират с добре познатия балатум?
Важни изисквания към подовата сценична настилка са следните качества:
- трайност и устойчивост на износване;
- лесни монтаж и поддръжка;
- еластичност и възможност за бързо преобразуване към първоначалната си форма;
- естетичен вид, не на последно място, разбира се
Твърдите покрития / тип каменни / са с висока здравина и издръжливост, но те имат своите недостатъци. Те са прекалено твърди за танцуване, освен това са и хлъзгави. Две предпоставки за ситуации на травми на сцената. Друга негативна страна е трудната им инсталация и деинсталация, прекалено тежък и продължителен процес.
Дървеният материал теоретично може да се използва за покритие за сцена. Той изглежда естетически добре и е лесен за поддръжка, нараняванията по време на изпълнения на дървена настилка са по-редки случаи. Въпреки това, дървото няма способност да възвръща първоначалната си форма, често се получават деформации и поправката отнема време и специален труд. Лаковото покритие на дървото означава хлъзгав и нестабилен под. За противохлъзгащ ефект трябва да се използва специален корк.
Най-подходящи за сценични подиуми са еластичните настилки като различни видове балатум или винил, PVC или каучукови настилки. Положителните страни на тези материали са: отлична здравина, издържливост, устойчивост на деформации, възможности за противохлъзгащ ефект, лесен за поддръжка и бързо сменяем в случаи на нужда, дори и само на определени части от общата настилка.
В някои помещения, като балетни зали например, настилката е задължително да бъде с лъскавина и задължителен елемент хлъзгавина, препоръчва се балатум. В момента на пазара има огромно разнообразие на този вид материали.
Докато в театралните помещения, като читалища и театри, препоръчително е да се използват винили с противохлъзгащо покритие. Възможни варианти са двулицевите настилки, които могат да бъдат използвани с гладката им страна за определени изяви, а с грапавата за друг вид такива.
Та, както вече споменахме по-горе в статията, балатумът все още е един от най-предпочитаните подови настилки за сцена. Но, наравно с него, в днешно време съществуват други еластични материали, които не само могат да заменят, а и да превъзхождат по качества балатумите.
Важен е изборът на настилка според типа помещение и неговото предназначение!